10 handige tips voor smartphone fotografie

Written By :

Category :

Tips & Tricks

Posted On :

Share This :

De fotokwaliteit van telefoons is steeds beter en een smartphone is voor velen eigenlijk dé camera die je altijd makkelijk bij de hand hebt. Dat je met een smartphone prima foto’s kan maken is geen geheim. Maar wil jij de foto’s naar een hoger niveau tillen? Lees dan deze 10 tips voor smartphone fotografie.

1. Zoek het licht op

Zonder goed licht is het vaak lastig om een goede foto te maken. Wil je graag dat je foto’s een sfeervolle uitstraling krijgen, dan kun je het beste fotograferen tijdens de ‘Golden Hour’. Dit is het moment waarop de zon opkomt of ondergaat. Een ander voordeel van de ‘Golden Hour’ is dat er dan nog weinig mensen aanwezig zijn op de locatie. Hierdoor heb je erg veel vrijheid om je foto goed te nemen.

2. Probeer niet in te zoomen

Het is wellicht erg verleidelijk om in te zoomen met je smartphone. Maar dit is niet altijd gunstig voor je foto. Wanneer je inzoomt met je smartphone kan dit wel eens kwaliteitsverlies opleveren. Je kunt beter de vakantiefoto’s maken zonder zoom en deze later bijsnijden. Je foto is dan minder groot qua pixels, maar het resultaat zal scherper zijn.

3. Flits bij voorkeur niet

Wanneer het donker begint te worden, is het erg verleidelijk om je foto wat extra licht mee te geven met behulp van een flitser. Toch raad ik aan om dit altijd uit te laten. De flitser is namelijk geen echte flitser maar een led-lampje. Het licht heeft geen groot bereik en zorgt voor een onnatuurlijke belichting.

4. Maak je lens schoon

Een goede foto begint met een schone lens! Je telefoon heb je vaak vast of doet hem in je broekzak. Dat is niet de beste manier om je camera te verzorgen. Op een normale camera zit daarom niet voor niets een kapje voor de lens. Dit geldt niet voor camera van een smartphone. Het kan namelijk vettig, stoffig of vies worden. Daarom is het verstandig om zo af en toe de camera van je smartphone schoon te maken.

5. Neem de tijd

Uiteraard wil je zo scherp mogelijke foto’s maken. Het helpt uiteraard om je telefoon zo stil mogelijk te houden als je een foto maakt. Je zou denken dat het misschien voor de hand ligt, maar toch nemen veel mensen niet écht de tijd voor een foto. Neem dus altijd even de tijd als je een foto wilt maken. Haastige spoed is zelden goed. Wat ook een goede optie is om een statief of gimbal aan te schaffen en dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

6. Goede nabewerking is het halve werk

Als je mooie vakantiefoto’s maakt met je smartphone, kan je met handige apps je foto nog net wat optimaliseren. Ook kan je de foto nog wat bijsnijden of extra accenten toevoegen. Dat geeft de foto een nog betere uitstraling! Echter moet je wel opletten met de bewerking dat je niet overdrijft. Het eindresultaat moet er wel natuurlijk uit blijven zien. Mijn twee favoriete apps voor fotobewerking zijn Snapseed en Lightroom.

7. Experimenteer met HDR

Een veel gebruikte functie voor smartphonefotografie is de HDR-functie. Deze betreffende functie zorgt voor een betere lichtintensiteit en mooie schaduwen. De details van je opname blijven hierbij wel behouden. Het is zeker een aanrader om deze functie aan te zetten. Je kan de HDR-functie ook op automatisch zetten, dan laat je de camera kiezen wat het beste is. Echter moet je opletten met het gebruik ervan, bij sommige momenten is het beter om hier zelf de controle over te hebben.

8. Kies voor een originele invalshoek

Vermijd de standaard foto’s en probeer creatief te zijn door te zoeken naar een verrassende invalshoek of een bijzondere compositie. Een ultra-groothoekcamera helpt hier ook erg mee, zodat de hoek net iets anders is dan gebruikelijk. Wanneer het buiten erg grauw en grijs is, raad ik aan om de focus te leggen op opvallende details. Denk aan kleurrijke bloemen op de voorgrond of een mooie reflectie in het water.

9. Stel zelf scherp op het onderwerp

Vaak kiest je smartphone zelf het onderwerp waar hij op scherp stelt. Tegenwoordig hebben smartphones een goede automatische scherpstelling, maar toch wil je dit soms zelf kunnen bepalen. Je tikt het punt aan op het beeldscherm wat je scherp wilt hebben, vervolgens stelt de smartphone hier op scherp. Je kunt zelfs de scherpstelling vergrendelen door je vinger wat langer op het beeldscherm te houden.

10. Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je  je smartphone van tevoren goed hebt opgeladen, zodat je een hele dag hiermee foto’s kunt maken. Neem voor de zekerheid een power bank mee, om nooit voor verassingen te komen staan. Verder is het goed om van tevoren informatie op te zoeken over je bestemming. Bijvoorbeeld welke bezienswaardigheden zijn echt fotogeniek en op welk moment van de dag  zijn ze het beste te fotograferen. 

error: